MIHLI ŞELALESİ ve BAŞDEĞİRMEN KÖPRÜSÜ
Ayvacık/Çanakkale’ye bağlı Küçükkuyu’ya hayat veren Mıhlı Çayı, iki sırtın birleştiği dar bir boğazda, kocaman çam ve çınar ağaçlarının gölgelediği bir akarsudur. Bu çay üzerinde Mıhlı Şelalesi ve Başdeğirmen Köprüsü görülmesi gereken yerlerdir.
Mıhlı Şelalesine Küçükkuyu Beldesinde Kazdağlarına doğru sapan ve Şelaleyi gösterir yönlendirme tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Mıhlı Şelalesinin çevresindeki tesiste aracı otopark ücreti ödeyip park edip şelaleye inebiliyorsunuz.
Aşağı indiğinizde sizi direkt şelale karşılamıyor. Sizi karşılayan mesire alanından sol tarafa doğru yüzerek veya dere yatağına inmeden hemen sol tarafa doğru devam eden bir patikadan şelale kısmına ulaşabilirsiniz. Şelalenin aktığı yerde suyun deriinliği bazı yerlerde 18 mt yi buluyormuş.
Şelale’ye yüzerek ulaşmak daha keyifli fakat bu durumda fotograf makinesini götüremediğim için sonrasında patikadan yürüyerek de fotograf çekmek için Şelale kısmına gitmem gerekti.
Buradan ayrılıp stabilize yolda az bir miktar ana yola doğru geri döndüğünüzde Başdeğirmen tabelasını gördüğünüz yerden sapıp, köprü ve eski değirmenin olduğu yere ulaşabiliyorsunuz. Tarihte bu köprü, Truva Şehrine ulaşım için Mıhlı Çayı üzerinden ulaşımın sağlandığı tek köprü imiş.
Başdeğirmen Köprüsünün yanında yer alan Rumlardan kalma un değirmeni şu an harap halde olsa da görülmeye değer. Keşke restore edilip turizme kazandırılsa, bu şekilde en azından köprünün altındaki gölet alanda daha düzenli kullanılıp, gözetilebilirdi.
İçi harabe olan değirmende maalasef mekanik bir yapı sağlam kalmamıştır.