Karya Toprakları içerisinde yer alan, Amos Kenti Helen dilinde ‘Ana Tanrıça Tapınağı’ anlamına gelmektedir. Bu antik yerleşim, Marmaris’in Turunç Beldesi Hisarburnu yakınında, Kumlubük koyunun kuzeybatısında yer alan Asarlık Tepesi üzerinde yer almaktadır. Amos’taki kalıntılardan kentte, MÖ 2yy’dan itibaren yerleşim olduğu düşünülmektedir.
Hekatomnos ve oğlu Mausolos zamanından sonra yerleşime açılan bu şehrin esas amacı, deniz trafiğini kontrol etmek ve bir savunma hattı yaratmaktı. Bu amaçla şehrin kurulduğu tepelik alanda 4 mt yüksekliğinde ve 2 mt genişliğinde sur duvarları döneminde inşa edilmiş ve şehrin savunma hattı sağlanmıştır.
Amos Antik Kentinden maalesef günümüze ulaşabilen çok yapı kalmamıştır. Sur duvarlarının güney kesmi toprak kaymaları sonrası çökmüş gibi durmaktadır. Kuzey kesmi ise günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Sur duvarlarının arasından yukarı çıkan merdivenleri takip ettiğinizde tepesi kısmen düzlük olan bir alana ulaşıyorsunuz.
Bu alanda şehrin yazın kurak zamanlardaki su ihtiyacını ve şehrin olası kuşatma anındaki su ihtiyacını karşılayan sarnıçlardan bir tanesini görebilirsiniz.
Karya ülkesinin güney sahilindeki şehirlerden sadece üç tanesinde tiyatro yapısı günümüze ulaşabilmiştir. Amos Tiyatrosu bu bölgede bulunan bu üç tiyatrodan günümüze kadar ulaşabilen en iyi durumdaki tiyatro konumundadır. Bu tiyatro, orkestra ve sahnenin günümüze kadar ulaşabildiği bölgedeki tek tiyatrodur. Amos Tiyatrosu yaklaşık olarak 1.300 seyirci kapasitelidir. Sarnıç’ın hemen arkasına geçtiğinizde tiyatroyu görebilir ve eşsiz manzaranın eşliğinde tiyatroda vakit geçirebilirsiniz.
Tiyatroyu gezdikten sonra manzaranın tadını çıkarabilir, Amos Antik Kentinin bulunduğu tepenin güneyindeki Kumlubük’ün eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.