Vize olmadan gezebileceğiniz Balkan şehirlerinden bir tanesi olan Makedonya’nın başkenti olan Üsküp’e, 23/02/2019 – 25/02/2019 arası için seyahat tarihimizden yaklaşık 4 ay önce indirim zamanında denk getirip aldığımız uçak biletleri ile arkadaşlarımız ile beraber kısa süreli, soğuk ama keyifli bir Makedonya gezisi kapsamında gitmiştik. Gezimizin diğer ayağı olan Ohrid ile ilgili yazımızı http://sumakocelebi.com/2019/03/01/ohrid-manastir/ linkinden de inceleyebilirsiniz.
Şimdi gelelim Üsküp’e. Üsküp, daha önceden gezdiğimiz diğer iki Balkan ülkesi olan Bosnahersek ve Sırbistan’ın başkentlerine göre daha ufak bir şehir. Üsküp için bizim kanımız 2 günlük bir zaman içerisinde şehrin büyük bir kısmını görme imkanına sahip olunabileceği şeklindedir. Bizim maalesef bir günümüz olduğu için bir sadece Üsküp merkezini gezebildik ve Matka Kanyonuna gidemedik.
Üsküp Merkezinde başlıca gezilebilecek yerler, Vardar Nehri, Taş Köprü, Makedonya Meydanı, Büyük İskender Heykeli, Zafer Tagı, Arkeoloji Müzesi, Üsküp Kalesi, Mustafa Paşa Camii, Kurşunlu Han, Rahibe Teresa Evi, Eski Çarşı olarak sayılabilir. En azından biz bir günlük programımıza buraları sığdırmayı başarabildik.
Vardar Nehri, Üsküp şehir merkezini ikiye bölen üzerindeki köprüler ile iki yakasının bağlandığı şehrin içinden geçen nehrin adıdır.
Taş Köprü; Yapımına II. Murad’ın başlanmış ve Fatih Sultan Mehmed’in döneminde tamamlanmıştır. Köprünün orta aksındaki mihrapta II. Murad döneminde inşa edildiği ve 2008 yılında onarım geçirdiği yazılmaktadır
Makedonya Meydanı; Yeni kurulmuş bir ülke olarak Makedonya yeni adı ile Kuzey Makedonya, Üsküp’ün iskanı için önemli bir fon ayırmış durumdadır. Başta da Üsküp’ün merkezindeki Makedonya Meydanında düzenlemeler yapmışlar. Taş Köprü’nün yanında bir çok köprü ve bir çok heykel bu meydan ve çevresine dikilmiştir. Üsküp’ü ikiye ayıran Vardar Nehri’nin hemen yanı başında bulunan bu meydan Taş Köprü ile de komşu konumdadır.
Büyük İskender Heykeli: Makedonya Meydanının hemen ortasında yer alan Büyük İskender Anıtı 13 Milyon USD’ye İtalya’da bronzdan yapılmış ve 2011 yılında Makedonya Meydanına yerleştirilmiştir. 40 ton ağırlığına sahip ve 11 mt yüksekliğindeki heykel, 10 mt yüksekliğindeki bir kaide üzerine yerleştirilmiştir.
Zafer Tagı; Daha önce Paris’te Bükreş’te ve Delhi’de gördüğümüz Zafer Tagları ile çok benzerlik gösteren bir tagı Üsküp’te de gördük. 2011 yılında inşasına başlanan ve 2012 yılında tamamlanan anıt Kuzey Makedonya’nın kuruluşunun 20. yılı onuruna inşa ettirilmiş.
Mustafa Paşa Camii: Evliya Çelebi’nin Koca Mustafa Paşa Camii olarak bahsettiği bu camii, 1492 yılında yapılmış. Gerçekten çok hoş camii. 1963’teki depremde hasar görmesinden dolayı TİKA tarafından restore edilmiş. Caminin hemen yanındaki türbede ise Mustafa Paşa’nın kızı gömülüdür. Camiye giriş ücretsiz.
Kurşunlu Han: 16yy da inşa edilmiş olan hanın, malesef esaslı bir restorasyon ihtiyacı bulunmaktadır. Kapısı kapalı olduğu için içerisine giremediğimiz hanın iç fotografını kapısından içeri bakarak güçlükle çekebildik.
Eski Çarşı: Çok büyük olmamakla beraber Osmanlı döneminden kalma dokusunu korumuş olması nedeniyle şehrin önemli turistik mekanlarının başında gelmektedir. Bir çok yeme-içme mekanı bu alanda yer almaktadır.
Rahibe Teresa Evi: Üsküp’te 1910 yılında doğan esas adı Gonca Boyacı olan ve 18 yaşında rahibe olup, yardımsever faaliyetleri sayesinde 1979 yılında Nobel Barış Ödülüne layik görülen Rahibe Teresa adına yapılmış bir anı evidir.
Sırada Üsküp’te ne yenir ne içilir. Köfte ve güveçte fasulye için KOSMOS’u tavsiye ederiz. Porsiyonları çok büyük aynı zamanda uygun fiyat ile çok lezzetli köfte ve fasulye yiyebilirsiniz.
Tatlı içinde PİGARA’ya gidebilir ve Triliçe ve acıbadem kurabiyesi yiyebilirsiniz.