ASSOS ANTİK KENTİ
Kuzey Ege’nin eşsiz güzellikleri içerisinde yer alan ve Kaz Dağlarına sırtını dayamış olan Behramkale ve Assos, Antik kenti günümüzde koruma altında oldukları için Türkiye’nin muhtemelen en iyi korunmuş ören yeri ve çevresi olma özelliğine sahiptir.
Dik bir yamaçta yer alan Behramkale, Cumhuriyet öncesinde Türk ve Rum’ların beraber yaşadığı bir köy iken günümüzde turizm amaçlı restore edilmiş taş evleri ile sevimli ve vakit geçirilmesi çok güzel bir rotadır. Assos Antik Kentini gezdikten sonra köyün meydanında yer alan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilir ve burada konaklayabilirsiniz.
Aracınızı Behramkale içerisinde bir otopark alanına bırakıp dik yokuşlardan biraz yürüdükten sonra kendinizi Assos Antik Kentinin girişinde buluyorsunuz. Antik Kente, Müze Kart ile girişin yapılabilen ayrıca biletli olarak da 18 TL ücret ile(Ağustos2019) giriş yapılabilmektedir. Hergün ziyarete açık olan ören yeri, 1Nisan-31 Ekim arası 08:30-19:00 // 31 Ekim-1Nisan arası da 09:30-17:30 arası gezilebilmektedir.
M.Ö. 6 yy’da sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulan kentte, günümüze ulaşan tiyatro, meclis binası, agora, stoa, antik yol, gözetleme kulesi, sarnıç gibi bir çok yapı görülebilmektedir.
Kentin simgesi ve en önemli yapısı, Athena Tapınağı sayılabilir. Bu yapı, kentin en yğksek noktasında konumlandırılmıştır. Arkaik Çağ’da Anadolu’da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapınak, halen tüm ihtişamı ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Athena, Zeus’un kızı ve 12 Olimpos Tanrısından birisi olup aynı zamanda döneminde Assos’un koruyucu tanrıçası idi. Günümüzde Athena Tapınağının frizlerinin bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Gişelerden girdiğinizde ulaştığınız tepe üzerinde Athena Tapınağını gezdikten sonra yine Ören Yerine giriş noktasına doğru geri yürüdüğünüzde sizi Gözetleme Kulesi ve Murad Hüdavendigar Camiisi karşılayacaktır.
Yine gözetleme kulelerine yakın bir konumda yer alan ve zamanında kentin su ihtiyacının depolandığı sarnıçları da görebilir ve inceleyebilirsiniz.
Bouleuterion, Anadolu’daki diğer antik kentlerdeki gibi düzenli bir şekilde toplanan meclise ev sahipliği yapan yapı idi. Yaklaşık 150 kişilik bu meclis kare düzenli, tek katlı bir yapı idi. Agoranın hemen batı kesiminde yer alan yapının beş adet kapısı bulunuyordu. Binanın cephesinde yer alan Dor Düzenindeki sütunlar 65 cm çapında iken çatıyı taşıyan iç kolonlar 75 cm çapında idi.
Ören Yerindeki bir diğer önemli kamusal yapı alanı ise Stoa ve Agora’nın bulunduğu alandır. Bu alanın bir ucunda Bouleuteion diğer ucunda ise Agora Tapınağı bulunmakta idi. Antik Dönem Kentlerinde siyasi ve ticari buluşma noktası olan agoralar Assos için de önemli bir kamusal yapı kompleksi idi.
Agoranın hemen alt kesminde yer alan Hamam Kompleksinin M.S. 1 yy da yapıldığı düşünülmekte olup, kazıları tamamlanmamış olduğu için yapının günümüzde pek görülebilmesi mümkün değil.
Tiyatro inşası, 4.yy’a tarihlenmektedir. Fakat yapıda Roma döneminde eklentiler yapılmıştır. Toplam 4000 seyirci kapasitesine sahiptir. Tiyatronun inşasından önce alan taş ocağı olarak kullanılmış olduğu tespit edilmiştir.
Sahne binasının yanından aşağıya doğru giden ve yanında bir su kanalı olan 2000 yıldır bozulmamış bir caddeyi de hemen tiyatronun yanında görme imkanınız olacaktır.
Şehrin mezarlık kısmına ve gymnasion kısmına doğru ilerleyen antik yolda ayrıca kazı çalışmaları sonrasında gün yüzüne çıkarılmış ve ziyaretçilerini beklemektedir.
Assos gezimizdeki son ziyaret noktamız Gymnasion oluyor.



GEZGİNLER
İlgili Diğer Yazılarımız
One thought on “ASSOS ANTİK KENTİ”
Comments are closed.
Pingback: Assos Antikkenti Nerede Nasıl Gidilir Ücret ; Troas Bölgesi