İNCELEME ve KULLANIM TECRÜBELERİ
Karavan sahibi olmak ile ilgili düşüncelerim bundan yaklaşık 2 sene önce iyice netlik kazanmıştı.
Öncelikli olarak çekme karavan mı yoksa motokaravan mı konusunu inceledim. Benim karavan ve karavancılıktan beklentilerim daha çok haftasonu yapılacak kamplarda pratik ve yıllık maliyeti düşük olacak bir karavan sahibi olmaktı. Bunun üzerine yaptığım araştırmalarda özellikle motokaravanların yıllık vergileri, araç bakım masrafları ve kasko masraflarını düşündüğümde benim için en uygun seçeneğin çekme karavan olacağını anladım. Sonrasında çekme karavanları incelemeye başladım. Yaptığım araştırmalar sonrasında Adria’nın Action’ının istediğimi fark ettim. Fakat bütçe nedeniyle bu karavana ulaşamayacağımı anlayınca alternatif karavanlara bakmaya başladım. Bu aşamada Niewiadow markası ile karşılaştım.
Polonya yapımı olan bu karavanı incelemeye başladığımda karavanın 750 kg altı olduğunu ve bu nedenle de plaka ve yıllık vergilerden muaf olacağını öğrendim. Ayrıca 750 kg altının bir diğer önemli avantajının da yeni ehliyetlerde B sınıfı ile kullanılabiliyor olması olduğunu öğrendim. Bu konu ile ilgili internette farklı yazılar ile karşılaşmış olsam da KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ’nin Madde 86’ında konunun net bir şekilde tariflendiğini gördüm.
Yerli karavanlara göre 750 kg altı karavanlar arasında, Niewiadow’un da bir diğer önemli özelliği de monoblok bir gövdeye sahip olması idi. Bu sayesinde su sızdırmazlık konusunda ekstra bir avantaj sağlayacağı idi.
Niewiadow konusunda karar verince karavanın Türkiye Satıcısı AYDOS Karavan ile irtibata geçtik. Sonrasında karavanı görmek için İstanbul’a eşim ile beraber gittik. Bu aşamada Niewiadow için en önemli tereddüdüm acaba bizim gibi bir çocuklu bir ailenin bu karavan ile rahat edip edemeyeceği idi. Karavanı görünce bu karavanın bizim için yeterli olduğunu anladık. Ardından da Aralık 2018 de karavanımızı aldık.
Karavan konusunda tercihinizi haftasonu karavanı olarak adlandırılan bu karavanlar yönünde kullanacaksanız bu karavanların iç mekanlarının büyük karavanlara göre daha dar olduğunu bilmelisiniz. Karavancılık anlayışınız doğada geçireceğiniz belirli bir süre ise bu karavanlar yeterli olacaktır. Fakat uzun süreli olarak karavanı bir yere sabitleyip, örneğin yazlık gibi kullanacaksanız bu konunu iyi düşünmeniz gerekir.
Küçük boyutlu bu tip karavanların bir avantajını da kullanmaya başladığımızda anladık. Boyutu sayesinde neredeyse her yere girebiliyor. Her türlü dar yolda bile sorunsuzca seyir edebiliyorsunuz.
Biz, içerisinde tuvaleti de bulunan Niewiadow’un 126 ET modelini almaya karar verdik. Bu karavan 4 kişinin rahatça içerisinde oturup yemek yiyebileceği, 2 kişinin çok rahat yatabileceği (çocuğunuz ufak ise 2 büyük + 1 çocuk biraz sıkışarak yatabileceği) bir karavan. Masa kısmının yatak seviyesine alınması ve minderlerin yerleştirilmesi ile yatağa masa bölümü çok rahat bir şekilde yatağa çevrilebiliyor.
Karavanımızın teknik özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse; Karavanımızda marine ocak ve marine lavabo bulunmaktadır.
Genel olarak karavanlarda kullanılan buzdolaplarına gelince üç farklı alternatif ile karşılaşabilirsiniz. Birincisi, standart 220 V ile çalışan tezgah altı buzdolapları, ikincisi 220 V ve 12 V ile çalışan buzdolapları ve üçüncü alternatif ise bizim de kullandığımız üçlü sistem yani 12V & 220V & Tüp ile çalışan buzdolapları. Bu tipin avantajı herhangi bir şekilde elektrik ve akü kullanmadan sadece tüp ile buzdolabını çalıştırabilmenizdir. Elektrik enerjisine ulaşım imkanınızın kısıtlı olduğu yerlerde bu tip buzdolapları çok büyük bir avantaj oluyor. Benim önerim karavan alırken bu tip buzdolaplarından tercih ediniz.
Karavanımızdaki bir diğer bizce herkes için olmazsa olmaz donanım, ısıtıcı. Bizim karavanımızda Truma’nın S2200 serisi bulunuyor. Buzdolabı gibi tüp ile çalışan bu ısıtıcı havanın sıfır derecenin altındaki ortamlarda bile bize rahatlıkla yetti. Hatta içerisi bir süre sonra öyle ısınıyor ki siz ısıtıcıyı düşük seviyede bile çalıştırsanız kapatma ihtiyacı duyuyorsunuz. Ürün termostatlı olsaymış muhteşem olurmuş.
Karavanımızdaki bir diğer ekstra donanım ise, su ısıtıcısı. Gerçekten soğuk havalarda yaptığınız kamplarda sıcak suyun olması bir lüks ama bir ortam ısıtıcısı veya 3 sistem buzdolabı kadar olmazsa olmaz diye düşünmüyoruz. Truma marka olan su ısıtıcımız 10 lt su haznesine sahip ve yine tüp yardımı ile çalışıyor. Kumanda panelinden 50 ve 70 C ayarlanabilen su ısıtıcı otomatik ateşleme sistemine sahip olduğu için tercih ettiğiniz su sıcaklığına geldiğinde otomatik olarak durup, suyun soğumasından sonra yine kendisi devreye giriyor. Bu ürünü tercih edenlerin dikkat etmesi gereken en öenmli husus eğer karavandaki akü voltajınız 10,50 V’nin altına düşerse cihaz çalışmıyor. Bu nedenle akü seviyeniz bu cihaz için önemli oluyor.
Karavan kullanım tercihinize göre kimileri için olmazsa olmaz kimileri için ise, karavan içerisinde yer kaybı olarak düşünülen kasetli tuvalet konusuna gelince, bizim karavanımızda karavanın dışından pissu tankına ulaşılabilen bir Thetford marka kasetli tuvalet bulunmaktadır.
Bizim tercihimiz kesinlikle içerisinde kasetli tuvalet bulanan bir karavan yönündeydi. Bu konuda da ne kadar haklı olduğumuzu özellikle soğuk havalarda yaptığımız kamplarda gördük. 20 lt lik bir pissu tankına sahip kasetli tuvaletin, uygun kimyasallar ile kullanıldığında temizliği onusunda bir sıkıntı yaşanmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Yine bu mahal içerisinde zeminde bir duş teknesi ve bir duş armatürününde bulunması duş için büyük bir avantaj. Bizim karavanımızda bu mekanın su kontrasına benzer bir malzemeden olması nedenyile biz duşu pek kullanmıyoruz. Zaten duş armatürü dışarı uzatılabildiği için WC penceresinden dışarı uzatıp, yazın duşumuzu dışarıda almayı tercih ediyoruz. Ayrıca klozetin üzerindeki katlanır lavabonun da çok kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.
Oturma gruplarının altı baza olarak düzenlenmiş. Fakat bizim koltuklardan birinin altında su ısıtıcısı ve akü grubu bulunduğu için sadece bir tanesini yastık, yorgan, çarşaf v.b. malzemelerin istiflenebilmesi için kullanabiliyoruz. Bu depolama alanının haricinde bir adet boy dolabı ve bir tanede daha küçük dolap karavan içerisinde bize yererli depolama alanını vermektedir. Biz karavanda bir adet 60 Ah yaşam aküsü kullanıyoruz. Buzdolabı dahil tüm sistemlerimiz tüplü olduğu için elektriği sadece aydınlatma için kullanıyoruz diyebiliriz. Aküleri Black&Decker’ın akü şarj aleti ile karavanın dışındaki elektrik giriş noktasından şarj ediyoruz. Yine karavan içerisinde dışarıdan besleme aldığımızda çalışan bir adet 220 V prizde kamp alanlarında elektrik beslememiz olduğu zamanlarda faydalı olmaktadır.
Karavanın iç aydınlatması aldığımız zaman bize biraz yetersiz geldi. Bunun üzerine perdeliklerin içerisine monte ettiğimiz led aydınlatmalar ile geceleri daha aydınlık bir ortam imkanına sahip olduk.
Aşağıdaki sol taraftaki fotografta karavanın orjinal aydınlatması, sağ tarafta ise bizim ilave ettiğimiz aydınlatma ile çekilen fotograflar görülebilmektedir.
Karavanımızda ekstra bir su deposu bulumuyor. Karavanın ön tarafındaki sandık alanında 12 kg lık tüp ile beraber duran 30 lt’lük su bidonundan karavanın su tesisatı beslenebiliyor.
Doğada vakit geçirmek, dar yollarda bile rahatlıkla kullanabileceğiniz bir karavan arıyorsanız, Niewiadow’u da incelemenizi kesinlikle öneririm. Farklı konfigürasyonlar arasında sizin de ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek modelleri inceleyebilirsiniz. Eğer bizim gibi, karavan&çadır kamp alanları dışında da özgürce kamp yapmak istiyorsanız incelemenizde fayda olacak bir karavan olduğunu söyleyebiliriz.
Pingback: PINO CACHALOTE - SUMAKO ÇELEBİ
Çok teşekkür ederim. Bilgilendirme için.Bu Karavanı çok beğeniyorum.Inşallah almak nasip olur,
Okan bey selamlar. Çok güzel bir site olmuş, emeğinize sağlık. Kamplarınızın devamını ve yeni doğal güzellikler keşfetmenizi dilerim. Sormak istediğim bir konu olacak; bu karavan için üretilmiş özel çadır veya tente için de araştırma yaptınız mı? Sağlıklı günler dilerim :))