İNCELEME ve KULLANIM TECRÜBELERİ
Okan’ın Niewiadow karavanını alması ve birbirinden güzel yerlere giderek gezmesi, bunları keyif ile paylaşması benimde Karavan sahibi olmamda en büyük etkendi. Haftaiçi yaşadığımız iş yoğunluğunu Haftasonları bir nebze üzerimizden atmak, kendimiz için birşeyler yapmak şart. Bu konuda herkes kendine farklı bir uğraş, hobi ve etkinlik bulabilmekte. Benim için doğa ve gezmek olmazsa olmazlarımdan olduğu için Karavan deneyimine karar verdim.
Karavanda benim için önemli olan konuları listeledim. Bunlardan en önemlileri;
1- En az 2 büyük-2 çocuk karavan’da kalabilmeli
2- İçerisinde Tuvaleti bulunmalı
3- Yurtdışına çıkabilmek için gerekli evraklara sahip olmalı
Daha önce Karavan deneyimim olmadığından ve bu etkinliği sadece hafta sonları yapabileceğimden dolayı çekme karavan benim için öne çıktı. Bununla beraber ehliyet değişimi, yıllık vize ve benzeri konulardan dolayı ilk karavanımın 750 kg altı olmasına karar verdim. Bu konuda internette araştırma yaptığımda yerli ve yabancı firmaların özellikle 2019 yılında karavan pazarının büyümesiyle daha çok model ve çeşit sunduklarını , her firmanın kendine göre artı ve eksileri olduğunu gördüm.
Karavan arayışım sürerken hem yeni üretim hemde temiz 2. El karavanları inceledim ve 2018 model Pino Cachalote karavanıma 2020 yılı Ocak ayında sahip oldum.
Pino karavan Karamürsel / Kocaeli ‘nde bulunmakta olup Yerli ve Tip Onay belgeli karavanlar üretmektedir. Karavanı aldıktan sonra bir kaç konuda fikir almak için Pino Karavanı aradığımda bana tüm ürettikleri karavanlara ömür boyu sızdırmazlık garantisi verdiklerini , bu yüzden de her yıl ücretsiz bakım ve kontrol için kendilerine getirmemi rica ettiler.
Karavanımı Fabrikalarına götürdüm, her konuda çok yardımcı oldular ve bana tüm kullanılacak ürünler konusunda detaylı bilgi verdiler. Karavanın Tip Onay belgesi var böylelikle Yurtdışına çıkma konusunda sorunu yok. Zaten benden önceki sahipleri Avrupa’da 4 ülke gezmişler bu şirin karavanla.
Cachalote’um 300 cm uzunluğunda 200 cm genişliğinde ve 195 cm yüksekliğinde yapılmış. Ancak diğer Cachalote’lardan farkı özel olarak yandan giriş kapısı yapılmış. Standart üretimlerde giriş kapısı Karavanın arka bölgesinde yer alıyor. Düşünceme göre giriş kapısını arkada olması daha avantajlı. İçeride ilave olarak bir boy dolap daha kazanılıyor.
Karavanımda 2 büyük ve 1 çocuğun rahatlıkla yatabileceği bir yatak (masa’dan dönüştürülen) , ekstra olarak ta tavana monte edilmiş 70 cm genişliğinde 80-90 kg taşıma kapasiteli bir katlanır ranza bulunuyor. bu ranzada 1 kişi veya 2 küçük çocuk rahatlıkla yatabilir.
2 adet Tüple çalışan Ocak, Mutfak Lavabosu ve lavabo altında 100 lt’lik temiz su deposu bulunuyor. Çekmece ve ÜSt dolaplar yeterli büyüklükte ve kullanışta. Ocak için kullanılan Tüp önce oturma grubunun altındaki sandıkta idi. Ancak Pino’da konuyu dile getirdim ve tüpü karavanın önündeki depo kutusuna aldılar. Bu kullanım ve değiştirme konusunda daha iyi oldu.
Wc ve Duş alanı uzunluğu 80 cm yerine 100 cm yapılmış. Dıştan Kasetli tip Thetford marka tuvalet bulunuyor. Özellikle kışın ve geceleri çocuklu aileler için bence önemli bir konu. Bunun yanında Duş için Termomex marka Hermetik Şohben bulunmakta. Ancak bu şohben mutfak hattına bağlı değil. Tüp ile kullanılıyor ve Tüpü dışarıdan ulaşılabilen bir haznede yer alıyor. Pis su (Lavabo suları) için bir atık tankı bulunmuyor, Karavanın altında bulunan çıkışa bir hortum yardımı ile bir plastik bidon koyarak suyun toplanmasını sağlıyoruz.
Karavanda 220V ile çalışan 90 lt buzdolabı ve LED TV bulunuyor. Tüm aydınlatmalar 12V olarak düzenlenmiş. Karavanın üzerinde 2 adet toplamda 300Watt Güneş paneli, Oturma koltuklarının altında ise 1000W Tommatech New 1000Watt Hibrit İnvertör ve 2 adet 72 A sulu Tip Akü bulunmakta. İnverter akıllı sistem olup Güneş Panelleri, Akü ve Dış enerji durumlarına göre tüm ayarları kendisi yapabiliyor. Kapalı konumdayken Güneş enerjisi ile Aküleri şarj edebiliyor. Henüz kış mevsiminde olduğumuzdan şarj olma süresi ile ilgili net bilgi veremiyorum. bu konuda bilgi sahibi olduğumda paylaşacağım.
Karavanın dışında ise kapı tarafında gölge için ekstra ilave olarak bir tente monte edilmiş ve birde ekstra tak-çıkar dış masa bulunmakta. Ön kısımda da tüp, bidon, kilitler , mangal vb. şeyleri koyabildiğiniz kilitli bir kutu bulunmaktadır.
Karavanda Frenli şase kullanılmış, bu aracınız ile çekerken daha güvenli sürüş için bence şart. Aksi takdirde ani fren koşullarında arkadaki karavanın ağırlığı fren mesafenizi ve aracı kontrol edebilmenizi oldukça zorlaştıracaktır. Ayrıca araçların izin verilen frensiz römork kapasiteleri frenli römork kapasitelerine göre oldukça düşüktür.
Karavanın eksikleri konusunda henüz fazla tecrübe sahibi olmam nedeniyle pek birşey belirtemiyorum. Ancak karavanımda tüplü ısıtıcı bulunmuyor, Karavan ile doğada bahar ve kış aylarında kalabilmek için bir ısıtıcı şart. Kocaeli Ormanya kamp alanında şubat sonunda kaldık, elektrikli küçük bir ısıtıcı ile içerisi aşırı derecede sıcak olabiliyor. Yalıtımı güzel , hacmi de küçük olduğundan büyük bir ısıtıcı gerekli değil.
Tecrübelerimi zaman içerisinde tekrar paylaşacağım. Herkese Kamp ve Karavanlı güzel günler dilerim.